Ce înseamnă Osu?
În Kyokushin, la fiecare întrebare se răspunde cu osu. Fiecare salut este Osu. La fiecare indicație sau întrebare din timpul antrenamentului se răspunde cu „Osu” în loc de „da” sau „am înțeles”. Când practicăm kihon waza (tehnicile de bază) în sală, fiecare tehnică este adeseori urmată de un „Osu” foarte sonor. În practica de jiyu kumite (lupta liberă) în sală, când oponentul nostru ne lovește cu o tehnică bună și puternică, vom zice „Osu”, pentru a confirma iscusința adversarului. Ca măsură de respect, luptătorii din competițiile knockdown fac o plecăciune și spun „Osu” către audiența din față, către arbitru și unul către celălalt, înainte și după luptă.
Osu este o combinație de cuvinte: Oshi, care înseamnă „străduiește-te”, și Shinobu, care înseamnă „a îndura” (deci Osu = „străduiește-te a îndura”). Înseamnă răbdare, determinare, apreciere, respect și perseverență.
Pentru a dezvolta un trup puternic și un spirit tare, este necesar să trecem printr-un antrenament riguros.
Antrenamentul în Kyokushin este foarte pretențios. Ne forțăm până ce credem că ne-am atins limitele. Apoi, prima dată, trupul nostru ne spune să ne oprim, să renunțăm, dar cu mintea putem să depășim acest stadiu și să continuăm. Apoi vine rândul minții să ne spună să ne oprim, dar spiritul nostru va continua. Când atingem acest punct, trebuie să ne luptăm cu noi înșine și cu neputințele noastre, și trebuie să învingem. Pentru a atinge acest scop, suntem obligați să suferim durerea, să învățăm a persevera, dar mai ales trebuie să învățăm a avea răbdare. Acesta este Osu!
Kyokushin karate nu se învață peste noapte. E nevoie de ani de zile pentru a învăța corect tehnicile fundamentale. Acestea sunt repetate de mii de ori (ren ma – „îmbunătățind permanent”) până ce se vor executa din reflex sau din instinct, neînsoțite de gândire conștientă (mushin – „fără minte”). Ne va cuprinde repede frustrarea făcând același lucru de nenumărate ori, în special atunci când avem impresia că progresăm foarte încet. Pentru a depăși frustrarea și a continua antrenamentul, e nevoie de răbdare și determinare. Acesta este Osu.
Motivul pentru care ne angrenăm într-un antrenament greu este acela că ne pasă de noi înșine, și a ne păsa de noi înșine înseamnă a ne respecta pe noi înșine. Respectul de sine evoluează și se dezvoltă până ajunge să se transforme în respect față de instructor și față de cei din jur. Când intri în doho, faci o plecăciune și spui „Osu”. Asta înseamnă că-ți respecți dojo-ul și timpul pe care-l petreci aici pentru a te antrena. Acest simț al respectului este Osu!
În timpul antrenamentului, te străduiești cât de tare îți stă în putință fiindcă ai respect de sine. Când ai terminat, faci o plecăciune către instructor și către colegi și mai zici o dată „Osu”. Asta o faci pentru a-ți arăta aprecierea față de ei. Acest sentiment de recunoștință este OSU.