Kyokushin Kata

Cuvântul kata înseamnă „contur” sau „formă”. Kanji-ul pentru kata se compune din următoarele caractere:

Katachi, însemnând "Contur",

Kai, însemnând ”Taie",

Tsuchi, însemnând "Pământ" sau "Sol".

Traducerea literală a cuvântului kata este: „conturul care taie pământul”.

Un kata reprezintă o succesiune de blocaje, lovituri cu piciorul și lovituri de braț, executate dintr-una sau mai multe poziții, implicând deplasarea spre înainte, înapoi și în lateral. Numărul mișcărilor și succesiunea lor sunt foarte precis determinate. Echilibrul dintre tehnicile de atac și apărare, pozițiile folosite, precum și direcția și fluxul mișcării, toate servesc pentru a conferi fiecărui kata caracterul său distinct.

Practicând kata, se învață tehnicile tradiționale de luptă. În egală măsură se dezvoltă și echilibrul, coordonarea, respirația și concentrarea. Executat conform tuturor cerințelor, kata este un exercițiu fizic excelent și o formă foarte eficientă de a condiționa total mintea și corpul. Kata înglobează ideea de ren ma sau „îmbunătățind permanent”; cu ajutorul unei munci asidue, mișcările unui kata devin tot mai rafinate și perfecționate. Atenția la detaliu este necesară pentru a perfecționa un kata și pentru a cultiva disciplina proprie.

Prin concentrare, dedicație și antrenament, se poate atinge un nivel superior de învățare, în care kata este în așa fel imprimat în subconștientul mintal, încât nu mai e nevoie de atenția conștientă. Asta e ceea ce maeștrii Zen numesc mushin sau „fără minte”. Practica bazată pe gândirea conștientă și rațională nu se folosește deloc – ceea ce s-a memorat odată a devenit, acum, spontan.

Practicarea kata-ului tradițional este, de asemenea, o cale prin care karateka își arată respectul față de originea și istoria Kyokushin Karate și a artelor marțiale în general.

Origini

Kata Kyokushin sunt deseori încadrate în categoria „Kata nordic” sau „Kata sudic”, pe baza originii și evoluției lor.

Kata-urile nordice sunt similare cu cele ce se regăsesc în Shotokan Karate, de vreme ce au fost alcătuite de Mas Oyama în urma învățăturii căpătate din antrenamentele desfășurate sub conducerea lui Gichin Funakoshi. Maestrul Funakoshi, la rândul său, a derivat aceste kata-uri din kempo-ul chinezesc nordic și Shorin Ryu, stilul karate din Okinawa bazat pe kempo-ul chinezilor shaolin (de unde și denumirea de „Shorin”). Aceste kata-uri utilizează poziții lungi, puternice, precum și blocaje și lovituri executate în forță. Kata nordic include:

kanku kyokushin   • Taikyoku Sono Ichi, Ni and San

kanku kyokushin   • Pinan Sono Ichi, Ni, San, Yon and Go

kanku kyokushin   • Yansu

kanku kyokushin   • Tsuki no Kata

kanku kyokushin   • Kanku

kanku kyokushin   • Sushiho

Kata-urile sudice au fost concepute de Mas Oyama folosind studiul karate-ului din Okinawa, numit Goju Ryu, dobândit sub îndrumarea lui So Nei Chu, care, la rândul său, le-a derivat din kempo-ul chinezesc sudic. Mișcările din aceste kata-uri sunt mult mai circulare și variate decât cele din kata-urile nordice. Kata sudic include:.

kanku kyokushin   • Sanchin no Kata

kanku kyokushin   • Gekisai Dai and Sho

kanku kyokushin   • Tensho

kanku kyokushin   • Saiha

kanku kyokushin   • Seienchin

kanku kyokushin   • Garyu

kanku kyokushin   • Seipai

Descriere

Taikyoku se traduce, literal, „marele fundament”, iar în limba chineză caracterele kanji se pronunță Tai Chi. Cuvântul Taikyoku poate însemna, deci, și „privire de ansamblu” sau „înțelesul întreg” – a vedea întregul mai degrabă decât a se concentra pe aspecte individuale, și a menține o minte deschisă sau o minte de începător. Mintea începătorului trebuie să fie țelul de atins în timpul antrenamentului și în viață. Mintea începătorului nu are prejudecăți și nu se agață de vederi înguste. Mintea începătorului e deschisă unor posibilități nelimitate.

Pinan este pronunția din Okinawa pentru caracterele kanji, corespunzătoare păcii și relaxării (pronunțat Heian în japoneză). Cu toate că mișcările fizice din kata includ tehnici folosite în luptă, scopul kata-ului este de a forma o minte calmă și împăcată, precum și armonia dintre minte și trup.

Sanchin înseamnă, literalmente, „trei bătălii” sau „trei conflicte”. Este kata-ul principal în anumite stiluri de karate din Okinawa, precum Goju Ryu și Uechi Ryu, și în mod cert este unul dintre cele mai vechi kata-uri. Anumite legende îl consideră autor al Sanchin-ului pe Bodhidharma, de la începutul secolului al VI-lea. Sanchin Kata urmărește să dezvolte simultan trei elemente:

  - Mintea, trupul și tehnicile

  - Organele interne, circulația și sistemul nervos, precum și

  - Cei trei ki, localizați în: vârful capului (tento), Diafragmă (hara), și, Abdomenul inferior (tan den).

Sanchin este un kata izometric, în care fiecare mișcare este executată într-o stare de tensiune maximă, însoțită de respirație puternică și adâncă (ibuki), ce pornește din abdomenul inferior (tan den). Practicarea Sanchin duce nu numai la întărirea corpului, dar și la dezvoltarea forței interioare (ki) și la coordonarea minții și a trupului.

Gekisai înseamnă: „cucerește” și „stăpânește”. Numele provine de la caracterele Geki, care semnifică: „atacă” sau „cucerește”, și Sai, echivalent cu „fortăreață” sau „cetate” (tradus, literal, ca „închis”, „încuiat” sau „acoperit”). Cuvântul Gekisai poate, de asemenea, să însemne „demolează”, „distruge” sau „transformă în pulbere”. Kata-urile impun eficientizarea forței prin fluiditatea mișcării, mobilitate și utilizarea de tehnici variate. Flexibilitatea atacului și a ripostei va fi întotdeauna superioară unei forțe rigide și lipsite de maleabilitate.

Yansu este derivat din carcaterele Yan, însemnând „sigur”, și Su, însemnând „trei”. Numele este al unui atașat militar chinez din Okinawa, din secolul al XIX-lea. Cuvântul yansu mai înseamnă, de asemenea, „a păstra pur”, năzuind a menține puritatea principiilor și idealurilor, a nu le nărui cu trecerea la oportunism.

Tsuki no, după cum însuși numele o arată, este un kata al loviturilor de braț (conține doar o singură lovitură cu piciorul și puține blocaje pe tot parcursul său). Cuvântul Tsuki mai înseamnă „șansă” și „noroc”. Șansa și norocul nu se ivesc dacă nu facem altceva decât să așteptăm. La fiecare lovitură din acest kata, trebuie să ne închipuim că spargem o barieră personală. Efortul persistent și puternic direcționat spre soluționarea problemelor ne va îmbunătăți șansele.

Tensho înseamnă „a rula” sau „mână fluidă”, tradus – literal – ca „palme în rotire”.

Tensho este partenerul moale și circular (yin) al Sanchin kata, care este rigid și linear (yang). Tensho a fost nu numai kata-ul preferat al lui Mas Oyama, ci el l-a considerat cel mai indispensabil dintre kata-urile avansate.

Tensho este o ilustrare fundamentală a definiției Karate-ului, derivată din stilul chinezesc kempo, ca o tehnică a cercurilor cu baza în puncte fixe.

Tensho trebuie să constituie un obiect primar al antrenamentului pentru că, datorită rolului său de suport psihologic și teoretic al studiului karate-ului și de element central al exercițiilor formale din karate-ul de bază, a pătruns tehnicile, blocajele și împingerile, fiind profund conectat cu însăși viața karate-ului.

Cine a practicat Tensho kata de mii de ori și cunoaște în adâncime teoria acestuia nu numai că poate face față oricărui atac, dar poate și să întoarcă acel atac în avantajul său și va fi oricând capabil să se apere perfect.

Saiha înseamnă „distrugere extremă”, „zdrobire” sau „rupere”. Cuvântul Saiha poate însemna și „mare val”, sursa logo-ului IFK. Nu contează cât de mare e problema pe care o întâlnim, căci cu răbdare, determinare și perseverență (Osu) putem să ne ridicăm deasupra ei și s-o depășim, sau să zdrobim zidul înalt din fața noastră, trecând peste el.

Kanku înseamnă „a privi cerul”. Tradus literal, Kan înseamnă „vedere”, iar Ku înseamnă „univers”, „aer”, „gol” sau „vid” (se folosește aceeași ideogramă ca pentru Kara, din karate). Prima mișcare a acestui kata este formarea unei ferestre, alipind mâinile deasupra capului, prin care putem privi universul și soarele răsărind. Semnificația este că, indiferent de problemele pe care le înfruntăm, fiecare zi e nouă, iar universul așteaptă. Nimic nu e atât de îngrozitor încât să afecteze temeiul existenței.

Seinchin înseamnă „cuceritor” și „a stăpâni de la distanță”, sau „atacă avanpostul rebelilor”. În Japonia feudală, războinicii Samurai mergeau în expediții ce durau luni de zile, fiind nevoiți să-și mențină forța și spiritul o lungă perioadă de timp. Acest kata e lung și lent, cu multe tehnici executate din kiba dachi (poziția călărețului). Picioarele sunt foarte solicitate și obosesc, de obicei, în timpul acestui kata. E nevoie de un spirit puternic pentru a continua și a nu renunța. Cuvântul Seinchin poate însemna și „a răzbate în luptă”.

Sushiho înseamnă „54 de pași”. Sushiho e derivat din cuvintele Useshi, pronunția din Okinawa corespunzătoare caracterelor kanji pentru cifra 54 (pronunțat Go Ju Shi – în japoneză), și Ho, care înseamnă „mergi” sau „pășește”. Alte stiluri de karate au denumit acest kata avansat Gojushiho.

Garyu înseamnă „dragon culcat”. În filozofia japoneză, un om însemnat care rămâne în obscuritate este numit Garyu. Un dragon dispune de o putere imensă, dar un dragon culcat alege să nu-și etaleze forța decât dacă e neapărată nevoie. În același fel, un adevărat karateka nu se laudă cu abilitățile lui și nu le expune. El nu uită niciodată adevărata virtute a smereniei.

Seipai este pronunția din Okinawa a caracterelor kanji corespunzătoare cifrei 18 (în japoneză: Ju Hachi). În alte stiluri de karate, acest kata este deseori denumit Seipaite, sau „optsprezece mâini”. Cifra 18 este derivată din conceptul buddhist despre 6 x 3, unde șase reprezintă: culoare, voce, gust, miros, pipăit și dreptate, iar trei reprezintă: bun, rău și pace.